باسمه تعالی

 

 

 

درباره موسسه تربیتی پویه

 

موسسه تربیتی پویه از سال 95 در اصفهان با هدف پیاده سازی رویکرد انسان عامل شروع به فعالیت نمود.

این موسسه یک موسسه غیر انتفاعی و غیر سیاسی است و وابسته به هیچ سازمان دولتی یا خصوصی نبوده و کاملا مستقل می باشد.

رویکرد اسلامی عمل یا انسان عامل یک نظریه تربیتی علمی و بومی است و حاصل تلاش های ارزشمند چند دهه ای دکتر خسرو باقری استاد دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران است.

موسسه تربیتی  پویه فعالیت خود را با راه اندازی یک مرکز آموزشی و تربیتی در مقطع پیش از  مهر 95 آغاز نمود و ان شاالله به تدریج راه اندازی مقاطع دبستان و متوسطه را در برنامه خود دارد.

 

 

 

درباره دکتر باقری

 

دکتر خسرو باقری نوع پرست متولد سال ۱۳۳۶ در تهران و استاد گروه مبانی فلسفی اجتماعی آموزش و پرورش در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران هستند. زمینه‌های تخصصی و مورد علاقه ایشان فلسفه تعلیم و تربیت معاصر، فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی، فلسفه روان شناسی، علم دینی و فلسفه برای کودکان می باشد. ایشان درجه دکتری در فلسفه تعلیم و تربیت را در سال 1372 از دانشگاه نیو ساوت ولز استرالیا، کارشناسی ارشد فلسفه تعلیم و تربیت را در سال 1364 از دانشگاه تربیت مدرس و کارشناسی روانشناسی را در سال 1357 از دانشگاه علامه طباطبایی دریافت نمودند.

دکتر خسرو باقری ناظر علمی سند ملی تحول آموزش و پرورش و صاحب ثبت نظریه «هویت علم دینی» و  نوآوری «تعلیم و تربیت اسلامی؛ چارچوب تئوریک و کاربرد آن» در کرسی های نظریه پردازی شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشند.

همچنین از ایشان تاکنون (1395) حدود 30 جلد کتاب به صورت تالیف یا ترجمه و حدود 150 مقاله علمی به زبان های فارسی، انگلیسی و عربی، حدود 30 طرح پژوهشی و هدایت علمی حدود 50 پایان نامه دکتری و کارشناسی ارشد بر جای مانده است.

 

 

 

برخی از کتاب های دکتر خسرو باقری عبارتند از:

 

1-?نگاهي دوباره به تربيت اسلامي (جلد اول)، انتشارات مدرسه 1368

2- هفت نظریه درباره طبیعت انسان، ترجمه خسرو باقری و بهرام محسن پور، انتشارات رشد 1368

3- روان شناسي كودكان محروم از پدر، ترجمه خسرو باقری  و محمد عطاران، انتشارات تربیت 1370

4-? نگاهي دوباره به تربيت اسلامي (جلد دوم)، انتشارات مدرسه 1374

5- خويشتن از هم گسيخته، ترجمه خسرو باقری، انتشارات رشد 1374

6-? ديدگاههاي جديد در فلسفه تعليم و تربيت، چاپ قبلی انتشارت نقش هستی 1375 و چاپ جدید انتشارات نشر علم 1386

7- فلسفه تعليم و تربيت معاصر، انتخاب و ترجمه خسرو باقری و محمد عطاران، انتشارات محراب قلم 1376

8-? در باب استعدادهاي آدمي، ترجمه خسرو باقری، انتشارات سمت 1377

9- مبانی و شیوه های تربیت اخلاقی (نقد تطبیقی علم اخلاق و روان شناسی معاصر)، مرکز چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی 1377

10- کتاب Islamic Education، انتشارات بین المللی الهدی 1379

11- چيستي تربيت ديني‌ (بحث و گفتگو با پروفسور پاول هرست)، مرکز مطالعات تربیت اسلامی 1380

11- مباني فلسفي فمينيسم، دفتر برنامه ریزی اجتماعی و مطالعات فرهنگی 1382

12-? هويت علم ديني، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 1382

13-?نوعملگرايي و فلسفه تعليم و تربيت، موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه تهران 1386

14-? نظريه هاي روان شناسي معاصر، خسرو باقری و زهره خسروي، نشر علم 1387

15-? درآمدي بر فلسفه تعليم و تربيت جمهوري اسلامي ايران (جلد اول)، انتشارت علمی و فرهنگی 1387

16- کتاب The idea of a religious social science، انتشارات بین المللی الهدی 1388

17-? الگوی مطلوب آموزش و پرورش در جمهوری اسلامی ایران، انتشارات مدرسه 1389

18-?رويكردها و روش هاي پژوهش در فلسفه تعليم و تربيت، خسرو باقری با همکاری نرگس سجادیه و طیبه توسلی، انتشارات پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی 1389

19-? درآمدي بر فلسفه تعليم و تربيت جمهوري اسلامي ايران (جلد دوم)، انتشارات علمی و فرهنگی 1390

20-?مناظره هایی در باب علمی دینی، انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی 1391

21-?تعلیم و تربیت اسلامی (چارچوب تئوریک و کاربرد آن)، هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی شورای عالی انقلاب فرهنگی 1391

22-? گفتگوی معلم و فیلسوف، انتشارت علمی و فرهنگی 1392

23-? فبک در ترازو (نگاهی انتقادی از منظر فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی)، انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی 1394

و کتاب های متعدد دیگر به زبان های فارسی، انگلیسی و عربی که بخشی از کتاب اثر ایشان است.

علامت ?نشان دهنده کتاب هایی است که در بازار موجودند.

 

 

 

 

درباره نظریه اسلامی عمل یا انسان عامل

 

روشن ساختن مفهوم تربیت، هدف و اصول آن در اندیشه اسلامی، در گرو تامل در زیرلایه هایی چون انسان شناسی و هستی شناسی است.

در رویکرد اسلامی عمل بر اساس انسان شناسی اسلامی، انسان به منزله عامل در نظر گرفته می شود که با اعمالش هویت خویش را رقم می زند و این اعمال بر سه پایه شناخت، گرایش و انتخاب استوار است.

در هستی شناسی اسلامی، خداوند به عنوان رب در کار بسط و اعتلای موجودات جهان است و بر این پایه تربیت آدمی به معنی ربوبی شدن، یعنی اتخاذ خدا به عنوان رب خود و از این طریق گام گذاشتن در بسط و اعتلای خویش می باشد.

در این تصور از تربیت، رابطه معلم و شاگرد از رابطه یک جانبه که در شیوه های تلقینی و تحمیلی مشهود است، خارج می شود و در فضای تعامل میان آنها که حاکی از رابطه میان دو انسان عامل است قرار می گیرد. بر این اساس، معلم محوری و شاگرد محوری هر دو تصویر های ناصواب از تربیت اند.

در نظر گرفتن شاگرد به منزله عاملی در تعامل با معلم، چهره ای انتخاب گرانه به کل فرآیند تعلیم و تربیت خواهد داد و برخی از اصول و روش های تربیتی رایج در نزد مسلمانان را زیر سوال خواهد برد.

 

 

 

 

درباره مرکز پیش دبستانی پویه

 

در مرکز پیش دبستانی پویه تلاش نموده ایم به منظور ایجاد یک محیط علمی و مناسب برای آموزش و تربیت کودکان، با استعانت از خداوند متعال در محور های زیر در شهر اصفهان ان شاالله گام های موثر و متمایزی برداریم.

1- توجه به برخورداری از یک نظریه علمی و بومی به منظور ورود مسوولانه تر و کم خطاتر در امر مهم و بسیار پیچیده تعلیم و تربیت.

2- توجه به دستاورد های علمی و نمونه های عملی موفق روز دنیا در آموزش و پرورش کودکان.

3- توجه ویژه به انتخاب و رشد مربی به شکلی که در سال اول تقریبا همه مربیان مرکز پیش دبستانی پویه علاوه بر توانمندی های شخصی دارای تحصیلات کارشناسی ارشد در انواع رشته های علوم تربیتی بودند.

4- توجه به رعایت نسبت 1 مربی به حدود 7 کودک به منظور پیاده سازی اصل تعامل (اصل محوری نظریه عمل) و تربیت کیفی کودکان.

5- توجه به فراهم ساختن محیطی شاد، صمیمی، ایمن و آزاد و فرصت سازی برای کسب تجربه کودکان و ارائه آموزش های غیر مستقیم از طریق فعالیت های متنوع و جذاب برای کودکان علاوه بر کار با کتاب های رسمی و مناسب موجود.

6- توجه به تعامل موثر با والدین به منظور همراستایی در مسیر تربیت کودکان و برخورداری از سازمانی پویا و یادگیرنده به منظور برقراری تعاملات صحیح برون سازمانی.

7- توجه به تامین فضای ساختمانی مناسب با ویژگی برخورداری از سالن بزرگ و ایمن بازی، سالن بزرگ اجتماعات، اتاق بازی فوم، اتاق نمایش، آشپزخانه کودکان، اتاق اسباب بازی ها، حیاط بزرگ، کارگاه ساخت و دیگر فضاهای مرتبط لازم.

8- توجه به تامین تجهیزات بزرگ بازی که در تیم های کارشناسی موسسه طراحی می شوند، از جمله راپل، تور تعادل بزرگ، تاب چند نفره بزرگ، تاب بالابر، تونل های بزرگ، تونل غلتان و تجهیزات جدید دیگری که مرتب طراحی و ساخته می شوند.

9- توجه به ارتباط کودکان با طبیعت و  آشنایی با پدیده های علمی، اجتماعی و تاریخی از قبیل محله، مشاغل، مراکز علمی، موزه ها و مناسبت ها در قالب اردوها که در 2 سال اول موفق به برگزاری هر هفته یک اردو در برنامه مرکز پیش دبستانی پویه بودیم.

10- توجه به سبک آموزشی تعاملی، آزاد و متنوع در قالب طراحی پروژه های روزانه که انواع فعالیت های بازی، نمایش، نقاشی، ورزش، ساخت، گفتگو، تفکر، قصه، کتاب خوانی، کار با کتاب های آموزشی، باغبانی، نجاری، خیاطی و … را در بر دارد و این طراحی ها در تعامل با کودکان گاهی دستخوش تغییراتی می شوند و ضمن آن به شرایط سنی، شرایط فعلی، انتخاب گری، تفاوت های فردی، آزادی، فعال بودن، استقلال، عزت نفس، تجربه، خطا کردن و مسوولیت پذیری کودکان توجه لازم صورت می گیرد.